miercuri, 22 iunie 2011

1+1=2

In viata mea n-am fost internat in spital decat cand m-am nascut si cand aveam 4 ani, mi-am rupt piciorul si am dormit o noapte in spital.

Acum 5 zile s-a nascut fetita mea si cu ocazia asta am observat mai mult ce ii prin spitale. Impresia care mi-a lasat-o nu este nici asa neagra cum imi era prezentata de alte persoane, dar nu este nici cum ar trebui sa fie. Exista oameni si oameni si acolo. De fiecare data cand am mers am observat ca erau multi tigani cu toata familia pe-acolo. Ma tot gandeam cum isi permit unii sa stea si sa nu faca nimic. (Nu am nimic cu tiganii ca etnie. Am cu cei care nu vor sa se integreze in societate de bunavoie si asteapta doar sa se faca pentru ei fara ca ei sa faca ceva pentru noi. In general romanii sunt toleranti. Nu se poate spune ca avem ceva cu tiganii si ca exemplu pot sa va dau cazul lui Banel Nicolita pe care toata lumea il simpatiza pentru ca era baiat muncitor pe teren, sau pe Gheorghe Zamfir cu care toata lumea se mandrea ca ii din Romania. Daca am fi fost rasisti i-am fi renegat.)

Am calculat ca eu platesc in fiecare luna 300 de lei. In fiecare luna platesc 300 de lei la sanatate. Ma gandeam ca ar fi bine ca personalul medical sa poata vedea cat cotizez eu si cat cotizeaza altii. Daca ma duc in spital sa incerce cat mai repede sa ma faca bine sa pot cotiza in continuare.

Pe urma m-am gandit ca oricum cei care nu cotizeaza la fondul de sanatate dau o spaga iar doctorul se bucura mai mult de spaga decat de cotizatia mea.

Nu e vina doctorilor. Ei ar trebui sa aibe salariul de 4000 - 5000 euro pe luna pentru ca sa poata sa isi faca treaba bine. Sa nu mai aibe gandul asta.

Noi suntem de vina.

In 20 de ani nu a reusit nimeni dintre noi sa puna lucrurile la punct in tara asta.

Escrocii s-au ridicat si noi ne-am adaptat. Eram invatati oricum sa ne descurcam de pe vremea lui Ceausescu. Toti se descurcau cum puteau si s-au descurcat si pe urma. Si cei mai tineri au invatat la randul lor sa se descurce.

Solutii exista. Eu sunt un om simplu si-mi place sa vad lucrurile asa: 1+1=2. Daca nu este corect ca 1+1=2 spune-mi cauza sa inteleg si eu, dar sa o inteleg clar.

Probleme la noi in tara sunt cacalau. Coruptia e in floare, economia mege prost, invatamantul se scufunda, agricultura nu exista...

Pai agricultura de ce nu exista? De ce nu s-ar putea incuraja agricultura la noi in tara? De ce nu ar putea statul sa faca niste politici de incurajare. Oare chiar asa prosti sunt? Ei trebuie doar sa ofere niste facilitati si se vor gasi intreprinzatori romani sau straini care sa inceapa sa produca. S-ar rezolva problema cu somajul si ajutoare sociale la tara. Chiar daca nu le-ar lua niciun TVA sau impozit tot ar avea de castigat. Intreprinzatorii ar trebui sa construiasca hambare, sisteme de irigatii, ar trebui sa cumpere utilaje, ar consuma si ar da de lucru taranilor care acum iau somaj sau ajutoare sociale. Chiar daca n-ar lua TVA nici la magazinele de desfacere tot ar castiga. Chiar daca n-ar lua impozit pe salariile muncitorilor din agricultura tot ar castiga. Ce-i asa de greu? Suntem prosti toti?

Coruptia e problema?

Pai am putea sa punem recompensa intre 500 si 1000 euro pe fiecare persoana care denunta si ajuta la prinderea unei alte persoane care lucreaza pentru institutiile statului. Poate sa se faca si o meserie pentru asta: Vanatori de corupti. Pe mine nu m-ar deranja. Cred ca in mai putin de un an s-ar reduce drastic coruptia. Pentru fiecare act de coruptie 10 ani de inchisoare, cu reducere la 5 ani daca este de acord sa lucreze orice i se va da de lucru pentru un salar de 50% - 60%. Daca este bolnav si nu poate lucra va face 10 ani. Cei care vor sa lucreze vor beneficia de televizor in camera si vor fi complet izolati fata de cei care nu vor sa lucreze. De ce nu?

Poate n-am eu cele mai bune solutii, insa sunt sigur ca exista solutii.

Stam ca prostii si ne uitam la televizor cum se bat intre ele doua tabere de politicieni expirati care nu-s capabili sa iasa din noroiul in care au intrat cu noi cu tot.

Cand va adunati aici 1 milion de oameni incepem demersurile sa gasim pe cineva dintre noi care poate sa faca in asa fel incat 1+1=2. Nu ii asa de complicat, pentru ca legea in tara o face majoritatea.

Daca nu..., noua, oamenilor care vrem sa putem lucra si trai cinstit, nu ne ramane decat sa emigram sau sa ne inarmam.

Un comentariu:

  1. Abia azi am citit articolul ăsta şi nu pot să spun decît că ai dreptate.
    Totuşi, spitalele noastre lasă mult de dorit. Personalul, la fel...

    RăspundețiȘtergere